Kuchenka – indukcyjna czy elektryczna?

Planując remont kuchni i zastanawiając się nad kupnem kuchenki, musimy wziąć pod uwagę to, czy wolimy wyposażyć swoje pomieszczenie w kuchenkę indukcyjną, czy elektryczną. Wszystie dostępne na rynku płyty grzewcze posiadają zarówno wady, jak i zalety, dlatego przed kupnem, należy dokładnie przemyśleć, które rozwiązanie będzie dla nas bardziej satysfakcjonujące.

Kuchenka indukcyjna – charakterystyka

Kuchenka indukcyjna jest obecnie jednym z najpopularniejszych wyborów wśród osób, które wyposażają kuchnie w niezbędny sprzęt AGD. Zarówno ciekawa konstrukcja, jak i krótki czas gotowania przemawiają za wyborem tej właśnie opcji. Płyta indukcyjna podgrzewa stawiane na niej naczynia poprzez wykorzystanie cewek, które generują szybkozmienne pole magnetyczne. Garnek położony na płycie indukcyjnej jest poddawany polu magnetycznemu, które doprowadza zawartość naczynia do szybkiego wrzenia. Kuchenka indukcyjna jest najczęściej wybieranym urządzeniem, ze względu na swoje niezaprzeczalne zalety. Oprócz wcześniej wspomnianej szybkości gotowania potraw, płyta indukcyjna jest znacznie bezpieczniejsza, co praktycznie przekreśla ryzyko nieszczęśliwego poparzenia, gdyż kuchenka nagrzewa tylko jeden obszar, zamiast całej płyty. Tego typu kuchenki są również energooszczędne – używanie ich oszczędza około 25% energii w porównaniu do użytkowania zwykłej płyty grzewczej.

Kuchenka elektryczna – charakterystyka

Kuchenka elektryczna jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które na co dzień wykorzystują prąd elektryczny do podgrzewania zarówno wody, jak i temperatury w domu. Kuchenki elektryczne obecnie cieszą się równie dużą popularnością, co kuchenki indukcyjne, szczególnie jeżeli nasz dom wyposażony jest w panele fotowoltaiczne, które generują energię elektryczną z promieni słonecznych. Tego typu rozwiązanie jest odpowiedzią na pytanie “jak zaoszczędzić na prądzie mając kuchenkę elektryczną”. Kuchenka ceramiczna występuje w wielu wariantach cenowych, są równie energooszczędne co kuchenki indukcyjne. Płyty ceramiczne dzięki swojemu eleganckiemu designowi, coraz przeżywają swoją drugą młodość.

Co wybrać do kuchni – kuchenkę indukcyjną czy elektryczną?

Wybór odpowiedniej dla nas kuchenki zależy w głównej mierze od preferencji cenowych oraz zastosowania kuchenki w kuchni. Jeżeli najważniejszym kryterium wyboru jest dla nas cena, wtedy warto skupić swoją uwagę na kuchenki elektryczne, których cena zaczyna się od 500 złotych, podczas gdy dobrej jakości kuchenka indukcyjna może być dla nas kosztem około tysiąca złotych. Warto również oprócz samej ceny urządzenia odpowiedzieć sobie na pytanie, jak zaoszczędzić na prądzie przy okazji zakupu odpowiedniej kuchenki. Jeżeli jednak posiadamy w domu dziecko, warto ze względu na bezpieczeństwo zastanowić się nad kupnem kuchenki indukcyjnej, która nagrzewa się jedynie miejscowo. Kuchenka elektryczna jest mocno nagrzana jeszcze chwilę po wyłączeniu palnika, dlatego istnieje ryzyko potencjalnego poparzenia. Kuchenka elektryczna może być jednak przedmiotem awarii ze względu na elektronikę wbudowaną w urządzenie, a w przypadku braku gwarancji, ewentualny serwis może być drogi. Warto pamiętać o tym, że do obu rodzajów kuchenek nie nadają się wszystkie rodzaje garnków. W przypadku kuchenki indukcyjne niezbędny będzie zakup naczyń ze stali ferromagnetycznej, podczas gdy kuchenka elektryczna ma szerszy zakres naczyń, które mogą zostać użyte do przyrządzania potraw.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz